8 sommerferie-tips i sør

Bilderesultat for DNT sommer

Lysten på gode opplevelser i vakker norsk natur- men ikkje gira på å køyre så altfor langt? Fortvil ikkje- her kjem tipsa du har leita etter. Det som er så kjekt med naturopplevelser i ferien er at dei er svært budsjettvennlige samstundes som dei gjer godt for kropp og sjel. God tur! 

1.Kjergag\ Kjeragbolten

Bilderesultat for kjeragbolten

Det er 3.5 time til turstart Kjerag, fra Åseral.  Kjerag er majesteten i Lysefjorden øst for Stavanger. Med sine 1000 loddrette meter blir selv Preikestolen liten. Den loddrette og blankskurte granittveggen har lenge vært beundret fra fjorden, men ønsker du en annerledes opplevelse bør du ta turen opp til Kjeragplatået og Kjeragbolten.

Selve Kjeragplatået er goldt med mye stein og blankskurte berg. Terrenget er tungt og krevende og turen lang, men vel fremme får du lønn for strevet. Følg T-merket sti fra parkeringsplassen og reiselivssenteret ved Øygardstølen.

Turen starter med «Ørneredet» resturant. Med kraftig stigning over den første fjellryggen. Herfra bærer det utfor til Litle Storedal, hvor du på ny skal forsere en kraftig stigning. Fra utløpet av Storedalen følges en bratt egg opp på selve Kjeragmassivet, hele tiden med luftig utsikt mot Lysefjorden. Når toppen er nådd, leder stien i åpent og lett terreng fram til varden på Nesatind.

Kjeragbolten ligger ca. 300 meter sør for varden. Stavanger Turistforening har bygget en varde med veivisere ute på platået for å hjelpe besøkende til å finne fram til attraksjonene. Det er ikke bare fjellvandrere som har latt seg lokke av Kjeragveggen. Både fjellklatrere og fallskjermhoppere er blitt fristet av suget og spenningen denne veggen byr på.

Retur til Øygardstølen og Ørneredet samme vei. Hele turen går på merket sti 6-7 timer (ca. 10 km) tur retur i kupert terreng med en høydeforskjell på 570 meter.  Tidsbruken avhenger mye av vær og føreforhold, og om du er vant til å gå i fjellterreng. Det er lagt ut flere hundre meter med kjetting for å holde seg i. Noen synest dette er krevende partier når ein skal ned. Så legg inn ekstra tid viss du er redd for høyder. Husk også å legge til ca 1. min ekstra per bilde du tar. Store deler av turen går på bart fjell. Turen blir ekstra fin hvis du kombinerer den med en båttur langs Lysefjorden fra Stavanger.
Stien ble betydelig oppgradert 2015 og 2016.

Kjettingene langs stien demonteres ca. 15. oktober og motreres ikke opp før all snøen er smeltet neste sommer.

Riksvei 500 mellom Sirdal og Lysebotn stenges når første snøfall kommer i okt/nov og åpner ikke før ca. juni.

Fra Kjerag kan du alternativt følge T-merket rute videre til Langavatn turisthytte hvor det er mulighet for overnatting. Derfra er det ruter til Flørli, Frafjord og Hunnedalen.

2. Badetur til Bossbu, 1000 moh

Bossbu er perlen i Setesdal Vesthei,1030 moh, ligger vestvendt mot solnedgangen ved Botnsvatnet med fin sandstrand for den badelystne.
Ny hovedhytte ble bygget i 2014 og ny sikringshytta bygget i 2015, begge hyttene har samme fasiliteter og det er kun 50 meter mellom dem. Ta med mat- eller kjøp boksemat på hytta.

Bossbu ligger i SVR landskapsvernområde og har følgende restriksjoner:

Fra 25. april til 31. mai er det ferdselsrestriksjoner på ruta Stavskar – Bossbu på grunn av villreinskalving.
Fra 20. august til 30. september er sikringshytta forbeholdt gunneiere og deres gjester, enkeltvandere er velkommen, men ikke grupper i denne perioden.
Grupper over 30 personer er ikke tillatt samtidig i verneområdet.

Gi beskjed til DNT Sør dersom dere er mer enn 10 personer sammen på tur. Tlf 38 12 07 50 el mail.dntsor@dnt.no

ANKOMST:

Kjør rv. 9 opp Setesdalen til Valle og ta vestover opp mot Berg (skilt med rød T og Stavskar ved rv. 9). 1 km etter vegbok er det en liten perkeringsplass på høgre side. Følg merket rute og beregn ca. 2 timer til Stavskar og 3 timer videre til Bossbu.

For offentlig transport med buss fra Kristiansand og Haukeligrend, se http://www.nor-way.no/.

Taxi i Valle: 468 79 273

3. Fisketur til Øyuvsbu

Sommerdag ved Øyuvsbu

Øyuvsbu ligger idyllisk til ved Øyuvsvatnet, med nydelig utsikt, kun 15-20 minutters gange fra Suleskarveien som går mellom Setesdal og Sirdal. Rundt hytta finnes en rekke utsiktspunkt og fjelltopper som gir gode toppturmuligheter også for barn. Toppene ligger på 1000-1100 m.o.h.Hytta ble bygget i 1948 (ombygget 1971) og opprustet i 1995 og 2012.

Før du skal på tur i Setesdal Vesthei anbefaler vi deg å lese her for informasjon om eventuelle hendelser og endringer som kan ha betydning for din tur.

Gi beskjed til DNT Sør dersom dere er mer enn 10 personer sammen på tur.

Øyuvsbu er en selvbetjent hytte som egner seg glimrende for skoleklasser og større grupper med tanke på beliggenhet og antall overnattingsplasser. Kun utleie i ukedager, ikke helger. Ønsker dere å leie Øyuvsbu, ta kontakt med DNT Sør på 38 12 07 50 eller mail@dntsor.no

Fiske:
I tillegg til flotte turområder, egner vannene rundt hytta seg godt til fiske. Medlemmer av DNT fisker gratis både i Øyuvsvatn, Øyuvsvassdraget ned til Sandvatn, Ivelungsvatna (med elv), nord i Sandvatn og på østsida av Kvina (mellom Rågeloni og Håhellervatn). Dersom en ikke er medlem kan fiskekort kjøper her

Kano til utlån for overnattingsgjester:
Vi kan tilby 2 stk kanoer til utlån for overnattingsgjester, disse ligger under hytta. Padling på eget ansvar!
I gangen på hytta er det 4 par årer og 6 vester (4 voksne- og 1 barnevest 20-30kg og 1 på 40-60kg).
Vennligst sett på plass utstyr og kanoene under hytta etter bruk.

 

3. Trekanten på Hardangervidda vest: Valldalen-Hellevassbu- Litlos- Valldalen. 

Bilderesultat for Litlos

Lyst til å oppleve det beste av Hardangervidda? Ta bilen fatt til Hovden- og så videre til Haukeliseter. Frå Haukeliseter er det 20 minutter til du tek av vegen mot høgre, inn til «Valldalen».  Køyr grusvegen til endes- og følg skilting og merking mot Hellevassbu ( 6 timers gange). På Hellevassbu kan du lage deg mat og finne deg eit rom. Neste dag er det kun ein 3-4 timers gange til betjente Litlos- også denne vegen godt merka. På Litlos får du servert frokost og  kortreist middag- og det er ofte bakverk og anna snask til salgs på dagen. Her finnes også dusj, peis-stove,  solkrok og fantastiske fiskevann. Frå juni til september 2018 jobber det også ein åsdøl her, Olivia Forgard- så kom gjerne og hels på. Etter endt opphold går vegen slakt nedover til bilen din i Valldalen, 6-7 timers gange på godt merka sti. Det er naturligvis også mulig å gå Valldalen- Litlos- Valldalen. 2-3 netter på Litlos er balsam for sjelen.

 

4.Via Ferrata Straumsfjeddet i Valle

Bilderesultat for Via ferrata straumsfjellet

Via Ferrata er et italiensk ord som betyr jernsti. Dette er en fastlagt klatrerute hvor du er sikret med jernvaier langs hele klatreruten. Det er også klatretrinn i de bratteste fjellpartiene som gjør det enkelt og sikkert å klatre.

Klatreruten opp til Straumsfjellet i Valle er 1,5 kilometer lang og har 550 høydemeter. Turen starter i dalbunnen, og etter en kort anmarsj på 100 høydemeter er du i innsteget. Det tar cirka 7 timer å gå hele løypa.

En bestigning av den imponerende sørvestveggen på Straumsfjellet vil normalt kreve svært god klatrekompetanse. Men med en Via Ferrata er man festet til fjellet ved hjelp av en solid stålkabel som går hele veien opp. I de bratteste partiene er det dessuten montert trinn i fjellveggen til å stå på og holde seg fast i.

Sikkerhetsutstyret består av hjelm, klatresele og en spesiallaget Via Ferrata-slynge som har 2 karabinkroker slik at man hele tiden er godt festet i kabelen. Man trenger dessuten solide tursko samt hansker til å beskytte hendene. Med dette utstyret i orden er det «bare» å følge ruta oppover fjellet.

Det er likevel en tur som krever at man er i god fysisk form, og det hjelper å ha erfaring fra luftige fjellturer så man ikke lar seg skremme av høyden. Man bør på forhånd også ha gjort seg godt kjent med bruken av sikringsutstyret.

Via Ferrataen på Straumsfjellet blir bare brattere, mer spektakulær og luftigere jo høyere opp man kommer.Like under toppen forserer man til og med en kort overhengende vegg, så her hjelper det å være sterk og utholdende, både i kroppen og i toppen. Belønningen idet man topper ut, med elven Otra og dalbunnen langt der nede, er en utsikt blant de flotteste Norge har å by på.
Der kabelen slutter, er det merket løype videre til toppvarden på Straumsfjellet, 797 meter over havet. Fra toppen fortsetter merkingen videre i østlig retning, og leder deg trygt ned i dalen igjen.

Kontakt Helle Camping for booking av tur med eller uten guide. Også du som har eget utstyr og ønsker å gå på egen hånd, må altså kontakte Helle Camping på forhånd.

Hele turen tar fra 5 til 8 timer, og avhenger nok mest av hvor rask man er oppover i fjellveggen.

 

5. Klassikeren: Ljosland- Gaukehei- Bortelid

Bilderesultat for Gaukhei

Dag 1: Køyr ti Langevatn. (Parkering for 8-10 biler før bommen nedenfor demninga her.) Turen kan kortes inn med 2 1/2 time ved å ta båt over Langevatn. Båten tar 5 passasjerer og må bestilles seinest dagen i forveien på tlf: 416 29 655 (Frank). Bestilling kan ikke gjøres på SMS. Myrlendt og litt tungt rundt vannet, forbi stidelet til Bortelid i østenden av vannet. Fra nordenden av vannet på god sti til Pytten. Helårsbruer over bekkene før og etter Skothommen og over Langsvassåni. Pytten gård var bebodd til 1949 og holdes ennå godt vedlike. Stidele til Josephsbu her. Så bratt opp til Bergeheii med god utsikt på toppen. Nord for Flysgyvatnet møter man stien fra Bortelid. Videre nordover og ned i Gaukheidalen til stidelet til Tjønndalen. Godt fiske i Gaukheivatnet og Søtevatnet. På sommerbru over bekken like før hytta.

Dag 2: Gå mot Ljosland eit par km før du treff på skiltet mot Bortelid- følg stien til Bortelid. Ca 5 timers gange til Bortelid på merka sti.

6. Smaken av sjø og historie: Telttur til Merdø

Lyst til å oppleve historisk sus på en øy i skjærgården? På Merdø utenfor Arendal går livet rolig for seg, og du kan vandre med lave skuldre blant hvite stakittgjerder og blomstrende syriner. Den første bosettingen oppsto på 1300-tallet, og øya ble etter hvert en av de viktigste uthavnene i Skagerak.

For turister som har lyst på en tur til Merdø, er det greit å vite at det går rutebåt fra Arendal flere ganger i timen om sommeren.Det er lov å sette opp telt noen dager, men det er ingen campingplass eller andre overnattingsmuligheter her. Og det offentlige sanitæranlegget tilbyr kun utedo.

Båtturen fra Arendal tar bare 20 minutter, så øya er lett tilgjengelig.

7. Familieturen i vest: Prekestolen

Bilderesultat for Prekestolen

Turen fra Preikestolen Fjellstue til Preikestolen er en av landets mest gåtte fjellturer – over 270 000 mennesker tar turen ut på det svimlende fjellplatået hvert år.

Selve gåturen ut til Preikestolen er unnagjort på under to timer for dem som er vant til å gå i ulendt terreng. For barn og utrente turgåere vil vi anslå å bruke mellom to til tre timer ein vei uten pause. Høydeforskjellen er 330 meter og distansen 3,8 km.  Vel framme venter et så godt som flatt platå på 25 x 25 meter, 604 moh. Stien er betydelig oppgradert før sommeren 2015. Den er laget bredere og flere plasser er det lødd opp stein trapper. Ikke undervurder turen, den er lengre enn du tror.
husk å legg inn tid for returen også. Tur retur for en voksen person bruker de fleste 4 timer mye avhengig av hvor lang stopp en legger inn på selve Preikestolen.

Kombiner gjerne turen med et måltid eller en overnatting på Preikestolen Fjellstue.

Mest vanlig er det å gå denne turen mellom april og oktober – vinterstid anbefales turen ikke.

8. Tømmerstø- opplev kysten

Bilderesultat for Tømmerstø

DNT Sør kan tilby friluftsfolk en hyggelig opplevelse ved sjøen i Kristiansands østlige område.
Det er mange fine friluftstilbud i området med turstier, bademuligheter og båttransport til øyene i Kristiansand skjærgård. Randøya som ligger i området ved Tømmerstø, og Bragdøya på vestsiden av byen er flotte naturperler som er verd et besøk.

To kajakker, trekk og vester, til bruk for leietakere på hyttene er et godt alternativ for dagsturer i den fine skjærgården ved Tømmerstø. Lånes ut på eget ansvar.
Begge hyttene er enkelt utstyrt. Mellom hyttene er friområde hvor barn og voksne kan boltre seg med forskjellige aktiviteter, friområdet er tilgjengelig for allmenheten.
Offentlig brygge nedenfor annekset, kan brukes av leietakere på begge hyttene, og er også åpen for allmenn ferdsel.

Hovedhytta har en lun og usjenert beliggenhet øverst i en stor hage.
Det er sengeplasser til seks i hovedhytta, og to i et lite anneks bak hytta (litt fuktlukt i det rommet).  Strøm, fullt utstyrt og med komfyr og kjøleskap, «snurredass».  Grill.
Det er dyner og puter med trekk ihht DNT selvbetjente hytter. Blir ikke skiftet i utleieperioden, bruk lakenpose.

Annekset ligger nedenfor hovedhytta og har sjøutsikt. Sengeplass til fire, «utedo» og fullt utstyrt med komfyr og kjøleskap. Liten salonggrupper og spisebord med seks stoler. Det er dyner og puter med trekk, lik DNT hytter i fjellet.

Hyttene ligger i et boligområde som medfører at det må tas ekstra hensyn til naboer, les derfor vilkårene nøye.

DNT-medlemmer har fortrinn ved leie, og egen medlemspris.

Utleietidspunkt:               Juni, juli, august og september

Uke 22 – 39                        Utleie max 3 døgn, minimum 2 døgn.
Pris hovedhytte:              Døgnpris kr 1500,-  DNT medlem
Døgnpris kr 1750,-  Ikke DNT medlem

Pris anneks:                       Døgnpris kr 800,-  DNT medlem
Døgnpris kr 950,- Ikke DNT medlem

Nøkkel:                                 Nøkkelboks med kode. Nøkkel legges tilbake ved avreise.

Adkomst:                             Bil parkeres på anvist P-plass.  Trillebår kan hentes ved hovedhytta for                                                     bagasjetransport.
Det er ikke anledning å kjøre opp den private vegen til hytta.

Tas med av leietaker:     Sengetøy, lakenpose eller sovepose

Vann:                                   Hentes ved Tømmerstø brygge.

Søppel:                                Søppel kastes i søppelcontainer på Tømmerstø brygge, nøkkel på hytta.

Ro og orden:                      Det skal være ro mellom 23 – 07.
Det er ikke anledning til å brenne bål i området.