Gå- og sykkelturer i Åseral

 

IMG_2407

Åseral kan by på eit rikt utvalg av flotte gåturar rundt om i kommunen.  Her finn du eit lite utvalg turer. 

FLIR har samla nokre av dei kanskje mest populære turene her: 
http://telltur.no/friluftsradet-for-lindesnesregionen/aaseral-kommune

Naturlosturar er kulturhistoriske turar i nærområdet med turguide. Turane for Agder finn du her:
http://www.naturlos.no/

5  vakre fjellturer i Åseralsheiene:

  1. Lakkenstova:

Lettgått sti gjennom vakker natur.
Turen til Lakkenstova går langs Kvennevatnet. Det er litt opp og ned, men alt i alt ei enkel rute. Det er mange små bekker og tjern langs stien. På høsten kan du finne både blåbær og tyttebær, og er du heldig så dukker det opp noen multer også. Vær obs på noen våte partier.Gode parkeringsmuligheter ved demningen ved Kvernevatn på Ljosland. Fra her følges T-merket sti.

Lengde: 13 km tur\retur.  Tidsbruk: 3 timer tur\retur. Vanskelighetsgrad: middels\lett

2. Pytten\Gaukhei:

Køyr til Langevatnet (parkering for 8-10 biler før bommen her). Turen kan kortes inn med 3 timer ved å ta båt over Langevatnet. Båten tar 5 passasjerer og må bestilles seinest dagen i forveien på tlf: 416 29 655. Bestilling kan ikke gjøres på SMS. Myrlendt rundt vannet, om du går rundt vannet. Fra nordenden av vannet er det god sti til Pytten. Helårsbruer over bekkene før og etter Skothommen og over Langsvassåni. Pytten gård var bebodd til 1949 og holdes ennå godt ved like. Etter Pytten går det bratt opp til Bergeheii med god utsikt på toppen. Nord for Flysgyvatnet møter man stien fra Bortelid. Ned i Gaukheidalen til stidelet til Tjønndalen. Godt fiske i Gaukheivatnet og Søtevatnet.

Tidsbruk: 8 timer uten båt, 5 timer med båt Lengde: 15 km uten båt, 20 km med båt Vanskelighetsgrad: middels\hard

3.Lordehytta: 

Lordehytta er eit Soria Moria slott der det ligg langt inn i Åseralsheia, eit lysegult bygg med 9 spir med utskorne dyrefigurar og med en størrelse på heile 200 kvm, vel verdt eit besøk!

Det er en drøy 3 timers fottur fra Røysland i Åseral inn til Lordehytta, det karakteristiske jaktslottet som skotske lord Salvesen fikk bygget i 1910.

Løypa er ikke merket, så man må ha godt kart og kompass.

Jaktslottet er i privat eie, og derfor ikke åpent for publikum. Det er likevel et så imponerende skue der det ligger inne på heia at det er vel verdt turen!

Tidsbruk: 8 timer Lengde: 23 km tur retur Vanskelighetsgrad: Middels\hard

4. Dyrevatn strand + Tindefjedd:

Frå Nåvatn følger du dammene rundt, til du havner på Tindefjeddsiden. Gå langs Dyrevatn, og ta av mot Tindefjell. Følg så fjellryggen opp, helt til du kommer til den gjenkjennelige varden (de bildet). God sikt hele vegen. Ingen fast sti, så ta med kart.

Tidsbruk: 4.5 timer tur\retur Lengde:  12 km Vanskelighet: middels\krevende

5. Skoræ: 

Flott tur til Åseral sitt høyeste fjell og Norges sørligste fjell på over 1000 meter. Turen starter ved Ljosland skisenter. Starten på løypa går stort sett på grusvei, deretter på heiesti. Den er ikke merket, men ganske lett å se. Turen går over skoggrensa, så utsikten er fantastisk!

Lengde: ca 10,4 km t/r | Tidsbruk: ca 3-4 t t/r
Vanskelighet: middels krevende

Kart fra området og mer informasjon om denne turen finner du på www.godtur.no.